Seniorhunden.

Når vi mennesker bliver gamle er vi tilbøjelig til at benytte udtrykket ‘ældre’ i stedet for ‘gammel’.Seniorhunden - Den gamle hund.

Det lyder af en eller anden grund bare bedre. På samme måde med hundene, de kaldes sjældent for gamle, men i stedet for seniorer.

Men ligegyldig hvilket udtryk man bruger, er der grund til at ofre særlig opmærksomhed på seniorhunden. Det er ingen sygdom at blive gammel, men allerede i 5-7 års alderen (alt efter race) begynder kroppen at undergå forandringer, der medfører at behov og muligheder ændres. Og risikoen for at udvikle visse sygdomme stiger med alderen på grund af slid og livsstil.

De 6 hyppigste problemer hos seniorhunden:

1. Overvægt
2. Slidgigt
3. Infektioner/dysfunktioner i kønsorganer: Livmoderbetændelse hos tæver og forstørrelse og/eller  betændelse i blærehalskirtlen hos hanhunde.
4. Kræftsygdomme
5. Hjerte og lungesygdomme
6. Tandproblemer: tandkødsbetændelse og parodontose
Nogle af disse sygdomme kan forebygges, andre helbredes eller holdes i skak med den rigtige behandling. Derfor er det årlige sundhedseftersyn af seniorhunden en hjælp til at fange problemer inden de bliver alt for store. Udover den del af sundhedseftersynet der varetages af dyrlægens øjne, ører og hænder, kan det blive nødvendigt med en ‘indvendig’ undersøgelse i form af blodprøver, røntgen eller ultralydsscanning.

Hvad kan I selv gøre?

For at sikre et godt seniorliv er det vigtigt, at man holder sig i gang. For hunde betyder det, at selvom der måske ikke længere er samme tempo som tidligere, så er de daglige gåture stadig vigtige, både for at forbrænde kalorier og for at holde muskler og led ved lige. Og husk at selv om seniorhunden måske stiller sig tilfreds med hverdagens rutiner, så vil de altså stadig gerne både ud og opleve nye spændende ting og måske endda hygge sig med at lære nye sjove tricks.
Hold øje med tænderne, allerbedst ved den daglige tandbørstning. Hvis der trods tandbørstning er dårlig ånde eller tandkødsbetændelse, så er det oftest tegn på parodontose eller lignende der kræver tandbehandling.
Det er også vigtigt at holde den slanke linje. Det gøres ved at sikre et kalorieindtag der matcher forbrændingen. Her kan der være hjælp at hente i seniorkosten, der oftest er lavere i kalorieindhold, samtidig med at der tages hensyn til det slitage de indre organer begynder at være mærket af.
Store hunderacer kan med fordel skifte til seniorfoder allerede når de er omkring 5 år, mens mindre hunde kan vente til de bliver 7 år.

Skrevet af Bygholm Dyrehospital.

 

 

Sidst opdateret af .